Reunió de seguiment dels temes urbanístics amb l’Ajuntament de Cerdanyola
El dia 7 d’octubre de 2022 vàrem celebrar una reunió amb l’Ajuntament de Cerdanyola per tractar els temes urbanístics que més interessen a la Unió de Veïns de Bellaterra.
Varen assistir a la reunió, per part de L’Ajuntament, 6 responsables encapçalats per la regidora d’urbanisme Eulàlia Mimó i pel responsable de temes de Bellaterra, David González. I per part de la UvB el president, Josep Ma Riba, i 4 veïns directament implicats en els temes tractats (Parc de la Font de la Bonaigua, Carretera BV-1414, Camí Antic i Divisió horitzontal d’habitatges).
La reunió es va fer presencialment a la Sala de Plens de l’Ajuntament el dia 7 d’octubre al matí.
Els temes tractats i el resum del que es va dir i acordar a la reunió son:
- Parc de la Bonaigua: L’Ajuntament indica que l’AMB ja està treballant en el projecte tècnic de la 1ª fase aprovada. La petita finca privada que hi ha tocant a la zona d’intervenció d’aquesta 1ª fase no hauria de ser un problema. Les obres, en cap cas, començarien abans de l’estiu del 2023. Pel que fa a que “sigui qualificat com a parc metropolità”, l’Ajuntament indica que cabria dins el límit d’espais per a parcs metropolitans que té l’Ajuntament de Cerdanyola. La UvB demana que, un cop es tinguin els primers projectes tècnics de l’AMB, els puguin veure i comentar conjuntament, i l’Ajuntament hi està d’acord.
- Proposta veïnal d’urbanització del Camí Antic: Es torna a indicar per part d’Urbanisme que cal disposar d’un Planejament urbanístic global per a Bellaterra, abans de fer una intervenció important en el Camí antic. Des de la UvB insistim en el problema de seguretat actual, que tot i les 2 rotondes i els 2 stops fets, segueix existint. I també en el problema de no disposar de cap vorera en alguns trams, la qual cosa obliga els vianant a passar per la calçada. S’insisteix en que l’operació tàctica d’una vorera continua, demanada per la UvB, està ben explicada a l’estudi del Risell lliurat a l’Ajuntament el passat mes de juliol. Per poder seguir treballant en la viabilitat d’aquesta vorera continua, es demana la relació actualitzada dels espais ja cedits com a espai públic. L’Ajuntament accepta passar-nos aquesta informació.
- PDU i Estudi de Densitat (“Avaluació de la viabilitat d’increment de densitat d’habitatges a Bellaterra”). Des de la UvB es fa èmfasi de nou en el problema social de dificultat d’arrelament i de relleu generacional com a conseqüència de les normatives urbanístiques actuals (PGM del 1976). Els estudis de què disposa la UvB així ho indiquen (es lliura una fotocopia de la pàgina de l’estudi que ho reflecteix) i molts veïns ho segueixen comentant. L’Ajuntament indica que la proposta urbanística del gabinet del Sr. Sebastià Jornet sembla prou adient. Des de la UvB s’assenyala que entre la proposta de concentracions de Densitat (en pisos ) del Sr. Jornet l la de divisió horitzontal voluntària generalitzada que demana la UvB, no hi ha tanta diferencia en el numero d’habitants que resultaria i que, per tant, la problemàtica d’increment d’emissions d’una proposta més continua en tot Bellaterra, no sembla motiu per no seguir-hi aprofundint. Es queda en que caldrà aprofundir més en aquest tema de cara al PDU de la zona de Bellaterra.
- Pacificació Carretera BV-1414 al seu pas per Bellaterra. Al nº 23 de la revista “EMD Informa” es diu que l’Ajuntament i l’EMD han pactat fer una inversió de 180.000€ en voreres en aquesta carretera (la Diputació n’assumiria els restants 520.000€ per les obres de calçada). La UvB demana la confirmació d’aquest pacte per part de l’Ajuntament. El Sr. David González, matisa que primer caldria tenir els projectes tècnics d’aquestes obres (que ells no els poden fer, ni pagar). Si es tenen aquests projectes tècnics, aleshores no descarta que es pogués dedicar una partida pressupostaria de l’Ajuntament per executar les obres indicades. A la pregunta de si l’Ajuntament voldria que la Diputació cedís la BV-1414 a l’Ajuntament, el Sr. David González diu que si, que la volen, però que aleshores passaria a l’EMD i no està clar que l’EMD la vulgui. Caldria parlar amb l’EMD d’aquest punt.
- Can Jeroni Martí: L’Ajuntament indica que la cessió de l’espai ja es va fer i ara s’està en la fase de “recuperar la possessió” com a espai públic. Un cop recuperat, podrà ser cedit a l’EMD.
- Reunió de seguiment de tots els temes d’interès pels veïns de Bellaterra, no només urbanístics. La darrera trobada va ser el 15 de juny 2022. Es demana als Srs. David González i Joaquim Garreta poder fer una nova revisió a finals d’any o principis del 2023. Idealment a Bellaterra, amb la presencia de l’Alcalde i en sessió oberta a tots els veïns.