La considerada primera Festa Major de Bellaterra es va dur a terme els dies 23, 24 i 25 de setembre de l’any 1983. L’any vinent farà 40 anys.

Sempre l’havia organitzat la Unió de Veïns de Bellaterra, fins que l’EMD, amb el 1r govern de GxB  i en Ramon Andreu com a president, es va voler apropiar l’organització de la Festa Major de Bellaterra, deixant a la Unió de Veïns algunes activitats del programa.

En els darrers cinc anys, sense comptar els 2020 i 2021 de la pandèmia, la Unió de Veïns havia organitzat la Nit de dissabte de la Festa Major, amb espectacles memorables com el de “Moulin Rouge” de l’any 2017, el de “Bollywood” de l’any 2018 i el de la “Nit Surrealista” del 2019. Sempre era la nit estrella de la Festa Major.

Però, de cop i volta, l’any 2021, en un Consell de Cultura amb una mínima participació d’entitats, es decideix que la nit del dissabte deixi de ser només per a la Unió de Veïns i es faci un sorteig entre les entitats interessades. Pensàvem que aquesta idea, promoguda per la exvocal de cultura  Mei Barceló,  es revisaria un cop passada la pandèmia. Però no ha estat així i aquest any s’ha assignat a l’Associació Esportiva Naise Camp. Una entitat que mereix tots el respectes, però que no té la seu a Bellaterra, ni suficient arrelament al poble.

Lamentem molt que s’hagi arribat a aquest extrem. Només voldríem que l’EMD hagués fet el que abans feia l’Ajuntament de Cerdanyola, i encara es fa al Turó de Sant Pau, deixar que la Festa Major l’organitzi bàsicament l’associació veïnal. És la millor manera perquè estigui ben arrelada a la seva ciutadania. A Bellaterra, coincidint amb aquest canvi d’organitzador, fa anys que la Festa Major ha perdut el vincle tan fort que havia tingut amb els veïns.

Pensem que apartar la Unió de Veïns de la nit estrella de la Festa Major, ha estat una mala decisió. El que funciona bé, no es pot tocar. I menys si aquesta entitat està celebrant el seu 75è aniversari.